Starbreeze

Mina tankar om Starbreeze resultat i Q4 14/15

Intäkter:

intakter_prognosutfallq_Q4_1415

Inga jätteskillnader i prognos och utfall – PAYDAY 2: Crimewave edition bör ha sålt rätt nära min prognos på 350.000 sålda exemplar och 36 Mkr i intäkter. Enligt detta diagram från kvartalsrapporten stod ”Retail” och ”Other” för runt 52 Mkr (39+13), drar man av de i snitt ca 15 Mkr som dessa två stått för i tidigare kvartal så hamnar vi på 37 Mkr i intäkter för Crimewave under Q4:

starbreeze_salesbychannel_Q4_1415

I övrigt inte så mycket att anmärka på; intäkterna från förläggaravtalen med 505 Games trillar in enligt plan och försäljningen av PAYDAY: The Heist minskar inte helt oväntat och står för en försumbar del av intäkterna.

Kostnader:

Här fanns det dock stora skillnader i min prognos mot det faktiska utfallet:

kostnader_prognosutfallq_Q4_1415

Övriga externa kostnader: Utöver lokalkostnader, leasing av lokal, ersättning till revisorer och externa tjänster som jag gick igenom i denna analys så skriver bolaget själva såhär om vad som ingår i denna post:

”Kostnadsökning drivs i huvudsak av en väl genomtänkt acceleration av bolagets spelutvecklingsprojekt, såväl egna som inom ramen för förläggarverksamheten. Även förvärven av spelmotorn Valhalla, VR teknologiföretaget InfinitEYE samt den Los Angeles baserade spelstudion Orange Grove Media och tillhörande marknadsaktiviteter har drivit kostnader av engångskaraktär.”

Värt att notera att en stor del av denna post är just av engångskaraktär – frågan är hur stor del. Jag kan tänka mig att en rimlig normalnivå för lokalkostnader, ersättning till revisorer och externa tjänster (främst outsourcing av spelprojekt) i nuläget ligger på runt 40-45 Mkr, dvs exklusive förvärvs- och marknadsrelaterade kostnader. Därmed uppskattar jag engångskostnaderna i Q4 2014/2015 till 12-17 Mkr, där Starbreeze själva specificerar 227.000 i förvärvskostnader för InfinitEYE samt 3,2 Mkr i förvärvskostnader för Orange Grove Media (varav 1,9 Mkr belastade Q4 och resterande 1,3 Mkr förmodligen belastar innevarande kvartal). Utöver detta ställde Starbreeze ut på E3-mässan i Los Angeles och slog på stort med marknadsföring för Overkill’s The Walking Dead.

Personalkostnader: En ökning med 3,1 Mkr (från 15,4 Mkr till 18,5 Mkr) sedan Q3 vilket går i linje med bolagets tillväxt, man anställde bland annan en ny CFO (Sebastian Ahlskog) i april, och man stängde kvartalet med 14 fler anställda än man stängde det förra kvartalet med (76 mot 63). En nästintill identisk ökning av både antal anställda och personalkostnader på 20,5 % respektive 20,1 %. Kostnaden för personaloptioner uppgick till 3,5 Mkr jämfört med 3,6 Mkr i Q3 och 1,4 Mkr samma period föregående år. Utifrån nuvarande kurs bör innevarande kvartals kostnad för personaloptioner vara lägre då aktiekursen stängde på 11,75 den sista juni.

Övriga rörelsekostnader: Hela kostnaden på 4,4 Mkr bestod av valutakursförluster, något som varit i stort sett obefintligt sedan release av PAYDAY 2 för två år sedan. Skillnaden i SEK/USD var ungefär 36 öre under perioden då dollarn startade kvartalet på 8,65 SEK och avslutade det på 8,29 SEK. Under Q3 (jan-mar) till exempel steg dollarn från 7,80 till 8,62 – bör man inte då ha redovisat en valutakursvinst på motsvarande sätt?

En sammanlagd kostnadsökning (Q3 till Q4) på 60,5 % vilket givetvis är mycket, men med tanke på att Starbreeze både breddar och fördjupar verksamheten samtidigt som man ökar omsättningen med 50,5 % under samma period så känns det fortsatt tryggt att vara aktieägare. En något försvagad balansräkning Q/Q och ett negativt kassaflöde på -48 Mkr under perioden och -30 Mkr under helåret försvaras av det faktum att man gjort ett antal intressanta investeringar både i den egna utvecklingen och på förläggarsidan, man har helt enkelt ökat den framtida intäktspotentialen.

Övrigt anmärkningsvärt i Q4-rapporten:

Denna bild från rapporten är klockren för att beskriva statusen i spelportföljen:

star_productionschedule

Så här tror jag att spelen kommer att släppas:

star_spelkalender

En riktig bombmatta som (gissningsvis) smygstartar i Q2-Q3 2015/16!

VD Andersson-Klint har tidigare varit självsäker, möjligtvis lite kaxig, uttalat stora ambitioner – och sedan levererat. Jag ser ingen anledning att det skulle vara annorlunda efter denna rapport.

”Vi fortsätter att sikta mot stjärnorna.”

4 thoughts on “Mina tankar om Starbreeze resultat i Q4 14/15

  1. Mycket bra sammanställning! Jag delar den i alla delar. Hade också lite fel i egen kalkyl avseende kostnader, men med tanke på engångskaraktären och avkastningspotentialen ser det riktigt bra ut! 2016 blir ett kanon-år. //Lynx

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s