Boktips · Datorspelsbranschen · Företagsekonomi

Boktips #1: Polygonmakarna

Mitt första boktips på denna blogg är ”Polygonmakarna: Spelbranschens högteknologiska upplevelseekonomi” av  Mikolaj Dymek och Alf Rehn. Boken är en avhandling av Dymek & Rehn på Institutionen för industriell ekonomi och organisation (Kungliga Tekniska Högskolan).

polygonmakarna
”Polygonmakarna: Spelbranschens högteknologiska upplevelseekonomi” av Mikolaj Dymek & Alf Rehn. Notera även den tjusiga kaffemuggen som av en ren slump råkade stå där.

Boktips? Är det 1997 eller?

Nu vet jag inte vad du menar, men vill du inte läsa böcker så finns en sammanfattning i Powerpointformat här: http://www.kth.se/polopoly_fs/1.225123!/Menu/general/column-content/attachment/Vide%20game%20industry%202010.pdf

Det verkar ju faktiskt intressant ur ett aktieägarperspektiv också. Eller?

Absolut! Rehn berättar i en intervju med Åbo Akademi:

Dataspelsbranschen och upplevelseekonomin har Rehn analyserat bland annat i boken Polygonmakarna – spelbranschens högteknologiska upplevelseekonomi (2003), skriven tillsammans med Mikolaj Dymek.
– Folk har sagt åt mig saker som ”rolig liten grej er dataspelsbok, ni satt väl bara och spelade hela tiden, hahaha”, men i skogs-, pappers-, och metallbranschen – det som företagsekonomer ”skall” studera – kan man bara drömma om dataspelsbranschens marginaler.
Rehn tycker att till exempel fenomenet Pokémon är intressantare än största delen av Finlands företag. Inte för att det är frivolt, utan för att det de facto är ”damn good business”.
– Det låter kanske som om jag vill spexa till det, men inom företagsekonomi får man inte begränsa sig till bara det som just nu anses vara seriöst. Jag är intresserad av allt slags utbyte. Det här betyder inte alls att jag tycker att man skall sluta studera Nokia, utan att ett brett spektrum är nödvändigt.

(http://web.abo.fi/meddelanden/artiklar/2004_06_rehn.sht)

Jag håller med Alf! Berätta mer om boken?

Boken är på 191 sidor, publicerades 2003 och har därmed ganska många år på nacken, men förtrösta ej! Det är förvånansvärt mycket som fortfarande är i allra högsta grad relevant i samtliga delar av boken.

Det är en perfekt bok för en första inblick i datorspelsbranschen, med bland annat grundläggande beskrivningar av olika genres, hur de olika aktörerna från utvecklare till återförsäljare samspelar, vilka styrkor och svagheter som finns i respektive länk och hur finansieringsmodellen utvecklare/förläggare vanligtvis ser ut. Dymek & Rehn beskriver även i detalj hur själva spelutvecklingen går till, de olika faserna som finns och vilka funktioner som har vilka ansvarsområden.

Är man redan aktieägare i ett datorspelsbolag, eller tänker bli, så anser jag att detta är nästintill obligatorisk läsning. Framförallt om ens utvalda investeringsobjekt har en ambition att göra en förflyttning bort från den traditionella spelutvecklarfällan, likt det Starbreeze lyckats med.

Samtidigt finns det mycket som skiljer spelindustrin från de andra kulturindustrierna. Speciellt existerar det en moralisk skillnad i det publika samtalet. Där förlagsverksamhet i bokbranschen är ”fint”, är dito i spelbranschen inte ens noterat. Där en modeskapare, såsom Gaultier, är en konstnär, är en speldesigner (såsom John Romero), i bästa fall en rik datanörd. Denna moralisering gör att det inom företagsekonomin är helt comme-il-faut att studera opera (även då denna är företagsekonomiskt hopplös) men lite löjligt att studera spelande. Faktum kvarstår dock, av alla sektorer inom upplevelseekonomin lönar sig spelindustrin bäst.

(Polygonmakarna, Dymek & Rehn, s. 169)

Det låter onekligen intressant. Har du ett sista argument för att jag ska läsa den?

Daniel Benitez, f.d. VD på Starbreeze/O3 Games citeras vid ett flertal tillfällen i boken.

Du vet verkligen hur man säljer in ett boktips! Vart får jag tag på den?

Jag sprang på ett begagnat exemplar av boken i ett antikvariat och har i efterhand insett att den inte är den enklaste att få tag i, då den inte direkt är en kioskvältare. Den går dock att låna via LIBRIS och finns på Högskolan i Gävle, Södertörns högskolebibliotek, Göteborgs universitetsbibliotek och på Högskolan i Skövde.

Lägg beslag på ett exemplar och läs den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s